Beschrijving
Nederlandse naam: Mitsuba / Japanse Peterselie
Latijnse naam: Cryptotaenia japonica ‘Atropurpurea’
Smaak: Een lichte Peterselie-smaak, met zoete tonen van Anijs.
Gebruik: Japanse Peterselie is als Aziatisch keukenkruid ook bekend als ‘Mitsuba’ en ‘Japanese Honeywort’ of ‘Japanese Parsley’. De botanische naam: Cryptotaenia japonica verwijst naar de wortels van de plant, het Griekse ‘Cryptos’ betekent ‘Verborgen’ en ‘tania’ staat voor ‘lint’. Deze vaste plant breidt zich ondergronds uit met lint-vormige wortels. De Japanse naam Mitsuna betekent: ‘Drie bladeren’, het mooie drie-delige blad met fijn-gekartelde randen lijkt wel ‘oversizede’ Platte Peterselie. Uit de Japanse Wilde Peterselie, de groenbladige vorm, is als mooie culivar voortgekomen: ‘Atropurpureum’. De diep-donkere bladkleur varieert van purper-rood, paars tot bijna…..zwart! Zowel de wortels, de stengels en bladeren van beide soorten zijn eetbaar en hebben, zowel rauw als kort-gekookt, een heerlijke lichte Peterselie-smaak, met zoete tonen van Anijs. Ze worden als smaakmaker en decoratie toegevoegd aan soepen, warme en koude gerechten. Het jonge Mitsuna-blad wordt gebruikt in salades. Mitsuna-wortels worden geblancheerd en gebakken. De on-opvallende kleine, wite of zacht-roze Mitsuna-bloempjes, met een uitgesproken milde Peterselie-smaak, groeien aan takjes die gebruikt worden als garnering.